28th Annual
CIRMS Meeting
April 20-22, 2020

SAVE THE DATE
Note: New Location
CIRMS 2020 MEETING REGISTRATION
IS NOW OPEN

Register here
Abstract Submission Deadline: Monday, March 16, 2020. 

Submit Your Abstract Here
2019 Meeting Group Photo 

CIRMS 2019 MEETING HIGHLIGHTS
CIRMS Student Awards Program Student Grant Awards Program
In Memoriam
Dr. Marshall R Cleland
1926 - 2019
CIRMS Ribbon AwardCIRMS Ribbon Award Student Ribbon Award
Join CIRMS- Membership Applcation and payment available now online CIRMS Membership
CIRMS Needs Report CIRMS Needs Report

CIRMS Conference, April 20-22, 2020

CIRMS 2020 Annual Meeting Agenda
The Universities at Shady Grove Conference Center, Rockville, Maryland

Subject: Building Synergy Among Standards Labs and End Users
  • April 20, 2020
  • April 21, 2020
  • April 22, 2020
  • Agenda Afternoon Breakout Sessions
  • Full Program with Abstracts
Registration/ Breakfast on your own
8:30 am
Welcome Session in Ballroom Section A/B
President’s Welcome
Wesley Culberson, PhD, President, CIRMS
(10 min)
9:00 am
Welcome Remarks by NIST Representative
James Adams, PhD, National Institute of Standards and Technology
(5 min)
9:10 am
Announcements and Introduction to Needs Report Address
Matthew Mille, PhD, President-Elect, CIRMS
(15 min)
9:15 am
Plenary Session I – Keynote Address in Ballroom Section A/B
FLASH Therapy – Potential Paradigm Shift in Cancer Treatment
Eric Abel, PhD, Varian Medical Systems, Inc
(45 min)
9:15 am
Coffee Break in Ballroom Section C
(15 min)
9:30 am
Plenary Session II – Presidents’ Symposium in Ballroom Section A/B
AAPM and CIRMS
Saiful Huq, PhD, President, American Association of Physicists in Medicine
(30 min)
10:30 am
NCRP Activities with Emphasis on Dosimetry Needs
Kathryn Held, PhD, President, National Council on Radiation Protection and Measurements
(30 min)
11:00 am
Radiation Research Needs: Findings of an HPS Task Force
Nolan Hertel, PhD, Past President, Health Physics Society
(30 min)
12:15 am
Poster Viewing in Ballroom Section C
(15 min)

12:15 am
Lunch in Ballroom Section A/B (included)
(60 min)
12:30 pm
1:30 pm
Coffee Break
(30 min)
3:00 pm
Adjourn
5:00 pm
Registration (breakfast on your own)
8:30 am
Plenary Session III in Ballroom Section A/B
President’s Welcome and Announcements
Wesley Culberson, PhD, President, CIRMS
(15 min)
9:00 am
Radiation Processing Dosimetry: A Synergistic Success Story
Malcolm McEwen, PhD, National Research Center Canada
(30 min)
9:15 am
Technical Aspects on the Development and Use of Standards
Leticia Pibida, PhD, National Institute of Standards and Technology
(30 min)
9:45 am
Poster Blitz Presentations in Ballroom Section A/B
Amitava Adhikary, PhD, Moderator, Oakland University
(15 min)
10:15 am
Poster Viewing and Coffee Break in Ballroom Section C
(30 min)
10:30 am
Junior Investigator Award Session
Four Junior Investigator Award Presentations (10 min each)
Generously Sponsored by: Landauer, Inc., Hopewell Designs, Inc., NIST and Theragenics
(40 min)
11:15 am
Junior Investigator Travel Grant Award – sponsored by Landauer
Autumn E. Walter – University of Wisconsin – Madison, Medical Radiation Research Center, Madison, WI
Measurements of a new Xoft Axxent Source Model using an A26 Microionization Chamber
(10 min)
11:15 am
Junior Investigator Travel Grant Award - sponsored by Hopewell Designs, Inc.
Daniel A. Alexander – Dartmouth College, Thayer School of Engineering, Hanover, NH
Efficient Method for Daily Quality Assurance of an MR-Linac Using Time-Gated Scintillation Imaging
(10 min)
11:25 am
Junior Investigator Travel Grant Award- sponsored by NIST
Jacob Lambeck – University of Wisconsin – Madison, Medical Radiation Research Center, Madison, WI
Investigations of Well Chamber Altitude Corrections for a Cs-131 Low Energy Brachytherapy Source
(10 min)
11:35 am
Junior Investigator Travel Grant Award - sponsored by Theragenics
Felix Mathew – McGill University, Medical Physics, Montreal, Canada
Validating the Current-mode of Nested Neutron Spectrometers under High Neutron Fluence-rates in Radiation Therapy using a Novel Passive System with Gold Foils
(10 min)
11:45 am
CIRMS Group Photo
(Courtyard) and Poster Viewing (Ballroom Section C)
(30 min)
12:00 am
Lunch in Ballroom Section A/B (included)
(60 min)
12:30 pm
Coffee Break
(30 min)
3:00 pm
Adjourn Day 2
5:00 pm
No Host Social Gathering – Nantucket’s Reef
755 Traville Gateway Dr, Rockville, MD 20850
(short walk from conference)
Bring your name tag and enjoy drinks or bites while networking with conference participants.
Meet at the bar or grab a table. Pay your own way.
5:15 pm
Registration (breakfast on your own)
8:30 am
Plenary Session IV in Ballroom Section A/B
President’s Welcome and Announcements
Wesley Culberson,PhD, President, CIRMS
(15 min)
9:00 am
Randall S. Caswell Award Acceptance Presentation
Roberto Uribe, PhD, Awardee, Kent State University
(10 min)
9:15 am
In Memoriam: Marshall Cleland (1926-2019)
TBD, Institution TBD
(10 min)
9:25 am
In Memoriam: Joseph Silverman (1922-2019)
TBD, Institution TBD
(10 min)
9:35 am
Breakout Session Reports
Wesley Culberson, PhD, Moderator
(30 min)
9:45 am
Coffee Break in Ballroom Section A/B
10:15 am
Plenary Session V – Capstone in Ballroom Section A/B
Talk Title TBD

(30 min)
10:30 am
Report on Needs in Ionizing Radiation

Moderators - TBD
(45 min)
11:00 am
Closing Address and Introduction of New Officers
Wesley Culberson, PhD, President, CIRMS
Matthew Mille, PhD, President-Elect, CIRMS
(15 min)
11:45 pm
Lunch (own your own) and Conference Adjourns
12:00 pm
CIRMS EXCOM Working Lunch and Meeting in Ballroom Sections A/B
(2 hours)
12:15 pm
CIRMS EXCOM Adjourns
2:30 pm

Full Programs with Abstracts

Full Program Agenda

Medical Applications Agenda
Radiation Protection Agenda
Industrial Applications Agenda
2020